TISKOVÁ ZPRÁVA - 24.2.2014 - Město Mohelnice REFERENDUM O INVESTICI ZEVO ("spalovně") SKUTEČNĚ NEBUDE VEDENÍ MĚSTA ODMÍTLO NABÍDKU INVESTORA NA CESTU DO JAPONSKA ROZHODNUTÍ O INVESTICI PADNE AŽ V DALŠÍM VOLEBNÍM OBDOBÍ

24.02.2014 19:23

TISKOVÁ ZPRÁVA - 24.2.2014 - Město Mohelnice. Dokument ve formátu pdf je ke stažení zde.

REFERENDUM O INVESTICI ZEVO ("spalovně") SKUTEČNĚ NEBUDE

VEDENÍ MĚSTA ODMÍTLO NABÍDKU INVESTORA NA CESTU DO JAPONSKA

ROZHODNUTÍ O INVESTICI PADNE AŽ V DALŠÍM VOLEBNÍM OBDOBÍ

Důvod?

Zastupitelé neobstáli v testu odpovědnosti, převážila politika a osobní ambice

"Nedůvodné ambice", dodává starostka Jana Zwyrtek Hamplová.

 

Rada města Mohelnice přijala na svém zasedání v pondělí 24. února 2014 zásadní Prohlášení, ve kterém shrnuje současný postoj vedení města k případné investici ZEVO - Zařízení na energetické využití odpadu (spalovna) na území města Mohelnice. Obsáhlé prohlášení podrobuje kritice způsob, jakým k tématu přistoupili někteří zastupitelé, a dochází k poměrně jednoznačným závěrům - téma je natolik důležité pro Mohelnici, že nesmí padnout za oběť politickému boji a osobním ambicím jednotlivců, kteří dané téma pojali jako možnost zviditelnění bez ohledu na to, že často nepochopili ani základní podstatu, dělali závěry hned na počátku bez relevantních informací, využívali téma pro svou vlastní exhibici a vytvořili z toho otázku nikoli rozvoje města, ale "boje" politických stran. Vedení města, podpořeno usnesením rady, došlo k závěru, že rozhodnutí musí přijmout až nové zastupitelstvo, přičemž období do voleb bude sloužit k zajištění veškerých informací a podkladů včetně variantních studií proveditelnosti na účet města.

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová: "Je to skutečně tak. Jsme připraveni přípravu odpracovat pro jiné, a to tak, abychom nástupcům předali ucelený materiál, který jim usnadní situaci. Musím říct, že jsem u tak závažné věci nečekala tak neprofesionální, neodpovědné a trapné vystupování některých kolegů. V prezentacích figuroval kouřící komín, když podobná zařízení vůbec komín nemají, na webech se objevovala tvrzení o ubývání kyslíku, což je naprostá hloupost, někteří kolegové ani nepochopili, že město nebude investorem, a vůbec vrcholem bylo až zesměšňování možnosti našich občanů letět do Japonska na účet jednoho ze zájemců.  Probůh, proč to nevyužít? Pochopila jsem, že toto zastupitelstvo není schopno do voleb už ničeho zásadního pro přemíru osobních ambicí některých z nás. Musím zdůraznit nedůvodných ambicí, protože nejsou podloženy zkušenostmi, schopnostmi ani výsledky. Jen osobními zájmy. Exhibice některých zastupitelů na zasedání jsou už vyloženě předvolební, a s odpovědným řešením věcí mají pramálo společného. Je úmorné město za takových podmínek vůbec uřídit, neřkuli něco vybudovat."

V prohlášení rady se uvádí, že myšlenka investice ZEVO je správná, a že je dobré na ní nadále pracovat bez ohledu na to, jaký bude nakonec závěr.

"Mohelnice jako průmyslové město s dvěma významnými podniky, již dnes s dobrou dopravní obslužností z jižního obchvatu i následného napojení na rychlostní komunikaci R 35, s průmyslovou minulostí a současností, je dobrým a logickým adeptem na provoz ZEVO, a to v rozsahu do cca 100.000 tun odpadu ročně. Tato moderní investice může přinést do města případné finanční zdroje, pracovní místa, občanům snížit cenu tepla, odpadů a i jinak prospět rozvoji města a komfortu a kvalitě bydlení v něm."

Důvody jsou dále shrnuty v této části:

"Zastáváme proto názor, že k projektu ZEVO je třeba se vrátit a rozhodnout o něm až po podzimních komunálních volbách, za jiné atmosféry v zastupitelstvu a jiného personálního složení, neboť předvolební období tuto perspektivní myšlenku zásadně ohrožuje neprofesionálním stylem diskuze s motivem na tématu založit svůj předvolební boj bez ohledu na to, zda to městu prospěje nebo ublíží. V tomto prostředí narušovaném předvolebními ambicemi jednotlivců nelze profesionálně pracovat. Mohli bychom totiž ztratit důvěru majitelů technologií a případných investorů, které může podobný nepřátelský styl diskuze, jaký se rozvinul v Mohelnici z vůle konkrétních politických subjektů, odradit od jakékoli komunikace. A bez komunikace o možnostech není rozvoj, ale stagnace. Proto zastáváme názor, že dané téma, myslíme tím konečné rozhodnutí, již nepatří na půdu tohoto zastupitelstva tohoto složení, ale až na půdu nového zastupitelstva, které, jak věříme, projeví více odpovědnosti a schopnosti diskutovat věcně."      

Přesto, že investor zopakoval svou nabídku na cestu do Japonska, radní ji s konečnou platností odmítli.

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

"Marně jsme opakovali, že jsme nikomu nedali žádné závazné přísliby, to bychom si vůbec nemohli dovolit. Vůbec ale nechápu, proč nevyužít takové nabídky, jakou investor dal. Mohelničtí se mohli dostat tam, kam by se jim to jinak nepodařilo. Přesto do toho bušili jako o život. Jsem přesvědčena, že kdyby byli stále na radnici, sáhli by po této možnosti ihned. Ty jejich spekulace nás natolik znechutily, že jsme nabídku investora definitivně odmítli. Jsem zvědavá, co bude terčem kritiky teď. Tedy žádná cesta do Japonska, a poděkovat mohou občané zastupitelům Navrátilovi, Kalousovi, Zbrankovi a spol. Nemám zapotřebí s těmito pány bojovat, nemají-li oni sami rozum. Zda budou jim podobní v zastupitelstvu i po volbách rozhodnou občané."

Vedení chce přesto přípravu odpracovat, i když její ovoce budou sklízet až jeho nástupci.

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová:

"Považuji to za zcela normální. To jen já jsem přišla k prázdnému stolu. Předávání funkcí nemusí být nepřátelské, to jen u nás se to tak chápe. Odpovědné vedení předá následníkům město nejen v pořádku, ale s připravenými vizemi. A to my prostě uděláme. A kdo a jak bude po podzimních volbách rozhodovat, to necháme s důvěrou na občanech."

Jana Zwyrtek Hamplová povede do voleb opět Nezávislé, a netají se svým přáním získat ještě vyšší podporu, než ve volbách minulých.

"Jsem pracovitý člověk, řeči o ničem mne ubíjí. Potřebuji výsledky. Zkušenost z diskuze kolem ZEVO mne přesvědčila o tom, že s těmito některými kolegy se prostě nic budovat ani řešit nedá. Jde jim o sebe, ne o město. Doufám v jiné složení zastupitelstva, jen tak se Mohelnice opět dostane na vrchol, ze kterého postupně padala od devadesátých let. Politika nám nepomůže, je nutné to oddřít. A oni prostě pořád jen mluví. Nechápu, nerozumím, neumím žít z řečí a ze vzduchu. A nemůže to ani město."

Vedení chce zadat i varianty studie proveditelnosti.

"Opozice po tom volala, a my jí marně vysvětlovali, že nejsme-li investory, budeme to zbytečně utrácet za jiné. My jsme chtěli, aby to uhradili potencionální investoři. Ale budiž. Vymyslela jsem důvod, kterým by to bylo možné odůvodnit, tím důvodem je veřejný zájem města zjistit si výchozí pozice. Bude nás to sice stát dost peněz, ale alespoň se kolegové a budoucí nástupci kolegové přesvědčí, že ta myšlenka je správná. Je sice fakt, že ty studie pak dáme do archívu, a nepoužijeme je, ale bude tu jistota, že nikdo si tady nedělá nějaké soukromé kšefty. Doplácíme bohužel na špatné renomé Mohelnice, kde se skoro nic nehrálo fér. Když náhle někdo fér hraje, nikdo tomu nevěří. Takže tu důvěru musíme prostě zaplatit. Doufám jen, že to opozice podpoří, když po tom sama volala, a když už jsem vymyslela důvod,

proč si to má dělat město samo a za své."