Technologie zplynování komunálního odpadu má problémy ve skotském Dumfries

29.12.2013 23:52

Skotská agentura pro ochranu životního prostředí (SEPA), odebrala provozní licenci společnosti Scotgen provozující zařízení na získávání energie z odpadu na okraji Dumfries.

V roce 2009 byla ve Skotském Dumfries otevřena továrna na získávání energie z odpadů. Toto zařízení bylo první svého druhu ve Spojeném království a bylo licencováno na 60 tis tun odpadu. Společnost tvrdila, že bude schopna "dodržet a dokonce i předčit nejpřísnější standardy" pro emise z továrny. [1]

Ředitel Andy Carey po uvedení do provozu prohlásil: "Pro Dumfries a Galloway to znamená náskok v nakládání s odpady a dává nám příležitost udělat něco, co přemění odpad na elektřinu. [2] 

Vedoucí projektu Lloyd Brotherton řekl, že by mohli také poskytovat teplo pro zařízení, jako je bazén nebo vězení. Využíván bude komunální, průmyslový a nebezpečný odpad. [3]

Odebrání licence.

V srpnu 2013 Skotská agentura pro ochranu životního prostředí (SEPA) odebrala společnosti Scotgen provozní licenci. Stalo se tak po požárů zařízení. SEPA také hledá opatření, aby se zabránilo znečištění životního prostředí a navrácení do "uspokojivého stavu".

Agentura pro oznámení o odebrání licence uvedla čtyři důvody:

  • Trvalé neshoda s požadavky uvedenými v povolení

  • Nedodržení s oznámením vymáhání

  • Neschopnost udržet finanční rezervu a zdroje v souladu s požadavky na povolení

  • Neschopnost využití energie s vysokou účinností.

Scotgen má právo se proti rozhodnutí odvolat a v případě odvolání bude moci pokračovat v provozu až do rozhodnutí.

"Trvalé nedostatky"

Ian Conroy, technický ředitel podpory SEPA, řekl: "SEPA si uvědomuje význam zařízení jako je toto v rámci celkové skladby zařízení a služeb, které mají svou roli k dosažení cíle nulového skládkování odpadu ve Skotsku."

Řekl, že od té doby co byl závod Dumfrie otevřen, agentura poskytovala podporu a pomoc, aby pomohla splnit její požadavky.

" Bohužel, i přes to, se jim to nepodařilo," řekl.

"Zařízení zahájilo svoji činnost před více než čtyřmi lety a za tu dobu nikdy nedosáhlo úrovně shody, která by poskytnula SEPA jakoukoliv míru jistoty, že budoucí provoz bude bez problémů.

"Zařízení trvale selhávalo v dosažení rozumných očekávání vlivu na životní prostředí a předpokládaná úroveň energetického využití na úrovni přibližně 3 % je velkým zklamáním a nevyhovující."

Řekl: "SEPA přijala toto vážné a neobvyklé opatření o odejmutí povolení po pečlivém zvážení a posouzení regulačních možností".

Mluvčí Scotgen prohlásil, že společnost zvažuje svoje možnosti se svými poradci. [3]

Odkaz na zprávu SEPA z roku 2012, zde.

Pozn. Jedná se o zařízení využívající technologii zplynování (anglicky gasification), v ČR by se nazývalo ZEVO (v angličtině se používá termín waste to energy a zkratka WtE).

Zdroj:

[1] https://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/south_of_scotland/8185848.stm

[2] https://www.eladvertiser.co.uk/news/msp-opens-new-20m-heat-and-power-plant-1.597661

[3] https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-south-scotland-23850895