Mohelnicko, duben 2014: hned 3 články na téma, Zpravodaj Mohelnice, "Popelnice naruby", mýtus o dokonalosti třídění odpadů, ZEVO

09.04.2014 15:19

měsíčník Mohelnicko se tématu odpadů věnuje hned ve dvou článcích dubnového vydání. Nepřímo potom  v článku na straně 3, který se mimo jiného týká neotisknutého článeku na stejné téma.

 

Zpravodaj Mohelnice, str.3 měsíčníku zde

Oním zmiňovaným článkem je pravděpodobně ten, který neotisknul ani Mohelnický zpravodaj ani měsíčník Mohelnicko, do prvního se již dvakrát nevešel a do druhého se nehodil. Viz zde: Cenzura v Mohelnici? Nevešel se. Kdo má informace, moc se ptá. Kdo je nemá, ptát se nemá na co.

Místo toho, aby zastupitel města výtal aktivitu místních občanů, tak to opakovaně kritizuje. Proč by Facebookové projekty jako Spalovna Mohelnice? a Mohelnicko občanům - Miluji naši Mohelnici měly platit za otisknutí článku v městském zpravodaji? Navíc důvodem neotisknutí ve zpravodají nebyly názvy facebookových stránek pod článek, nýbrž to, že se již dvakrát NEVEŠEL.

 

"Popelnice naruby", mýtus o dokonalosti třídění odpadů, str. 4 měsíčníku zde 
Ještě, že stejný názor nemají tam, kde přecházení vzniku odpadů a inteligetní systémy nakládání s odpady fungují. Např. v Novém Boru, který byl starostce doporučen již v květnu 2013 či na Mikulovsku, kde významně šetří jak občané tak zapojené města a obce.
Článek s informacemi o výborných výsledcích z Mikulovska zde https://www.stko.cz/casopis-odpady-leden-2014.html 
V Mikulově během půl roku zredukovali směsný odpad o 1/3  v roce 2013 ušetřily obce až 243 Kč na hlavu v porovnání s rokem 2011. V některých případech až  346 Kč na osobu. 

V mohelnici bohužel od zastupitelů města za VV, místo hledání řešení slýcháme pouze o mýtu a utopii. Odvolaný místostarosta Miketa měl téměř celé volební období na starost právě odpady. Proč to nejde zatím nešlo v Mohelnici?

 

Zařízení pro energetické využití odpadů - říkejme tomu v tomto článku zjednodušeně, spalovna, str. 6 měsíčníku zde

V článku je uvdeno, že studie bude stát přes milion Kč, to moc nedává smysl pokud je pravda, jak je dále uvedeno, že krajská studie stála přes 700 tis.
Ta totiž byla v naprosto jiném měřítku, řešila 3 lokality a celou rozlohu kraje. Zajímavostí studie je uvažovaný transfer tepla z Mohelnice do Zábřehu a Litovle, je to reálné? Proč vůbec dělat další studii na ZEVO, když je to pro Mohelnici zpracované již v krajské studii, odkazy zde.
Nebude stačit ověřit reálnost čísel, zjistit kolik tepla jsou vůbec schopné a hlavně ochotné firmy a občané odebrat ze spalovny a konfrontovat je s analýzou zaměřenou naopak na potenciál prevence vzniku inteligentního systému nakládání s odpady po vzoru např. Mikulova?