Mohelnicko, březen 2014 - článek s titulkem "Referendum opravdu nebude:"

15.03.2014 20:09

V breznovém vydání měsíčníku Mohelnicko vyšel starostce města Janě Zwyrtek-Hamplové článek s názvem Referendum opravdu nebude.

V článku je kromě osobních útoků a urážek, které nebudu komentovat i několik sporných vyjádření.

1. Zařízení na energetické využití odpadů jsou běžně označovány jako spalovny jak novináři, politiky tak i odborníky, kteří se problematikou odpadů zabývají.

2. Tvrzení, že podobná zařízení nemají komín svědčí o neznalosti starostky nebo o lži. Viz příklad realizací a popis technologie na webu společnosti JFE, uvažovaném dodavateli technologie. Obr.

3. Opět se objevily nepodložené sliby, nutné dodat, že již v mírněné podobě.

4. O odmítnutí nabídky investora rozhodla rada města, nikoliv jmenovaní zastupitelé. Občané, kteří měli zájem se losovačky zúčastnit, by tedy měli svůj případný nesouhlas směrovat na radu města. 

5. Variantní studie by neměla mít zadání, zda postavit ZEVO a jaké. Měla by mít za úkol najít nejvhodnější kombinaci řešení pro Mohelnici, včetně cílů v odpadovém hospodaření města. Pokud se tedy má jednat o místní řešení o kterém starostka mluví a nikoliv krajském.

6. Může vést toto prohlášení ke zlepšení renomé?

7. Mluvčí kraje řekla přesně toto:

 "Pokud by měla Mohelnice svoji vlastní spalovnu, tak pro kraj to znamená to, že už nebude s touto lokalitou počítat pro výstavbu spalovny v kraji"

Je velmi pravděpodobné, že pokud se v Mohelnici postaví jedna spalovna, tak už se nebude stavět další krajská. Dá se to totiž také interpretovat tak, že pokud se v Mohelnici postaví spalovna, tak už se ani v kraji nebude stavět další. Vše bude nejspíše záviset na kapacitě takové spalovny. 

Co to přesně znamená na to se zeptáme kraje.

vLk

Klikněte pro zvětšení a otevření v novém okně: